Gokken met vastgoed

In Frankrijk staan complete dorpjes leeg of bijna leeg. De bewoners worden oud en komen te overlijden en de jeugd groeit op en trekt weg. Dat is vaak in grote lijnen de reden voor de leegstand. Voor wie op zoek is naar een goede manier om een huisje in Frankrijk te kopen liggen daar mooie kansen.

Heel kort samengevat werd er vroeger bij de koop en verkoop van woningen gebruik gemaakt van een systeem waarbij je als koper een deel van de koopsom aanbetaalde en daarna maandelijks een vast bedrag zolang de verkoper of verkoopster zou leven. Bij het overlijden van de verkopende partij staken de maandelijkse termijnen en ben je als koper volledig eigenaar.

Leuk als je een huisje koopt van een met haar gezondheid kwakkelend oud vrouwtje, en behoorlijk onverstandig als je iets koopt van een fitte dertiger. Immers: de looptijd van de maandelijkse betalingen wil je zo kort mogelijk houden. Je gokt eigenlijk een beetje op de levensverwachting van de verkoper of verkoopster.

Deze manier van kopen heet ‘en viager’ , de aanbetaling noemt men het ‘bouquet ‘. Het systeem is nog altijd in gebruik, maar er zijn wel wat zaken om op te letten. Zo is het in principe zo dat u het huis koopt met de bewoner er nog in. Dat betekent dat u pas gebruik kunt maken van het huis als de bewoner is vertrokken of overleden. Maar als u een leegstaand pand heeft gevonden is dat niet aan de orde.

Om slinkse handeltjes te voorkomen, zoals familieleden die oude mensen dwingen om hun huis ‘en viager’ tegen een veel te lage prijs te verkopen, heeft de notaris de plicht om elke transactie te beoordelen op redelijkheid. Heel kort samengevat gaat men uit van de waarde van het huis en de leeftijd van de verkoper om de aanbetaling en de maandelijkse betalingen naar redelijkheid vast te stellen.

De prijs die u uiteindelijk betaalt als de vastgestelde koopsom is dus altijd naar redelijkheid. Als u de aanbetaling heeft voldaan en bij de notaris is alles vastgelegd en twee dagen later komt de verkoper te overlijden dan heeft u extreem goedkoop uw huis in handen. Voldoet u een aanbetaling aan een verkoopster van 85 in de veronderstelling dat ze 90 mag worden en u dus vastzit aan een stevig maandbedrag dan is de 106e verjaardag in goede gezondheid van verkoopster niet in uw voordeel.

Pas dus op met deze manier van kopen. Het is zeker een hele mooie manier om een aankoop mee te financieren, maar het is in onze optiek een vorm van gokken met vastgoed. Wilt u weten of het voor u in uw specifieke geval een goede keuze is raadplaag dan een specialist op dit gebied.