Verdienen aan massa

Nee, fan van Peter Gillis zijn we niet. Maar zijn credo ‘massa is kassa’ klopt absoluut. En omdat we er wat vragen over kregen leggen we vandaag eens uit hoe een flinke stroom bezoekers tot een flinke stroom inkomsten kan leiden.

Op deze site staat veel reclame, en omdat we geen linkjes gebruiken staat die reclame er op in de vorm van banners. Bij elk bericht dat u bekijkt op deze site komt er minimaal één banner in beeld. Dus elk gelezen bericht is goed voor minimaal één vertoonde banner. En dat leidt weer tot de bepaling dat één bekeken pagina goed is voor één bekeken banner.

Deze website is niet een echte publiekstrekker. Immers: hier komen alleen wat klanten kijken en mensen die op zoek zijn naar hulp of een mooie domeinnaam of een mooi project om te kopen of te huren. Met 250 tot 500 bekeken pagina’s per dag heb je het wel zo ongeveer gehad. Per jaar zo rond de 150.000 bekeken pagina’s.

Maar neem nu eens een project als autoraai.nl.

Klik hier om de site te bekijken.

Een website waarop we elke dag een foto plaatsen van een detail van een auto en onder de inzenders van een goed antwoord iets leuks verloten. Leuk en eenvoudig.

Een bezoeker komt op de homepage, klikt daarna de foto van de dag aan, klikt op de button om een oplossing in te sturen en komt na verzending van het formuliertje op een bedankpagina. En natuurlijk wordt er ook even gekeken wat de oplossing van de vorige dag was en wie de winnaar was.

Op autoraai.nl komt een bezoeker dus op vijf pagina’s, en dat zijn zo dus al minimaal 5 vertoonde banners. Op termijn moet autoraai.nl zeer goed in staat zijn om tot 300.000 bezoekers per dag te komen, wat overeenkomst met ongeveer 550 miljoen bekeken pagina’s.

Goed, deze website draait op een eenvoudige server en autoraai.nl heeft een server die meer aankan en dus ook meer kost. Maar dan heb je het over hooguit een paar mille per jaar. Hooguit een paar mille? Natuurlijk, een paar duizend euro is heel erg veel geld. Maar het valt in het niet bij de mogelijke inkomsten.

Klik eens op deze link.

Kies voor Europa als regio en Auto’s & voertuigen als categorie. Stel het aantal pageviews bij naar het maximum van tien miljoen per maand. Met 550 miljoen pageviews per jaar is wat autoraai.nl aan potentieel in zich houdt dus al ruim vier maal zo hoog als het bedrag dat nu in beeld staat.

Ergo: projecten met stevige aantallen bezoekers brengen veel geld op. En in dit voorbeeld is dat bereikt op basis van een heel eenvoudig spelletje. Op autoraai.nl hebben we nog eens een stuk of zes varianten, dus dat gaat lekker. Op papier dan even, want aan promotie hebben we nog niet heel erg veel gedaan.

Punt is dat op basis van stevige aantallen bezoekers dus best een mooi rendement kan worden gemaakt terwijl je website gratis toegankelijk is.

Het is hier even een beetje in telegramstijl weergegeven, maar het gaat even om het idee. Natuurlijk zijn er nog legio manieren om de inkomsten op te peppen, maar feit is en blijft dat er vanaf 50.000 pageviews per dag al zeer leuk geld te verdienen is. En nee, dat hoeft niet vanuit één website te zijn. Met tien websites met elk 5.000 bekeken pagina’s per dag werkt het ook.

De les die hierin schuilt is dat tien, twintig of meer websites die elk een leuk aantal bezoekers trekken samen een meer dan mooi inkomen uit reclame kunnen opleveren. Dus u heeft geen million dollar idea nodig om uw fortuin te maken, maar een groot aantal gewoon goede ideeën.