Werken in Frankrijk?

Wil je aan de slag in Frankrijk, en werk je graag met paarden? Dan hebben we misschien wel dé vacature voor jou. Zo rond de 400 kilometer ten zuiden van Parijs hebben we een nieuw project in de startblokken staan. Een proeftuin van ongeveer veertien hectare. Maar het is natuurlijk niet zomaar een proeftuin.

Er is de laatste tijd heel erg veel te doen rond de uitstoot die boeren veroorzaken, het inkrimpen van de veestapel en het uitkopen van boeren. Het doel is om Nederland groener te maken. Maar als je de veestapel laat krimpen komt er ook heel erg veel land dat nu in gebruik is als akkerland vrij. Immers: een groot deel van dat land is nu in gebruik om voedsel voor dieren te kweken, en met minder dieren heb je ook minder diervoeding nodig. De vraag is dus of je een enorm aantal hectares zo kunt vergroenen dat boeren er een boterham uithalen die net zo goed is als en misschien zelfs beter is dan die welke ze nu hebben.

Het antwoord op papier hebben we al: het kan. Mooier nog: volgens onze cijfers kunnen we zo rond de 125.000 hectare akkerland groen maken én economisch aantrekkelijk. Nul uitstoot, geen enkel gebruik van bestrijdingsmiddelen en zo groen als het maar kan. En neem van ons aan dat we dat in vele honderden varianten hebben doorgerekend.

Hoe mooi een theorie ook is: alleen in de praktijk zit het echte bewijs. En dat bewijs ga jij ons leveren. Hoe leuk is dat? De scepter zwaaien over een miniatuur-boerderijtje van net geen veertien hectare. En omdat groen groen is gebruik je er geen tractor voor het zware werk, maar vier paarden.

Werken met paarden is redelijk klimaatneutraal, en waar tractoren door hun hoge gewicht de bodem verdichten en zo voor problemen met de afwatering kunnen gaan zorgen hebben paarden dit probleem niet. Werken met paarden is werken in alle rust, en het is ook nog eens enorm leuk om te doen. We hebben voor het werk gekozen voor Shires, omdat die dankzij hun grootte wat minder moeite met het werk hebben en omdat ze koudbloedig zijn en dus makkelijk het hele jaar door buiten kunnen lopen. Ook in de voeding schuilen wat voordelen. Maar, en dat is ook belangrijk, mooie grote paarden die aan het werk zijn trekken ook weer toeristen aan. En dat werkt awareness weer in de hand. Je kunt honderd keer uitleggen waarom iets groen moet, maar laten zien heeft een veel grotere impact.

Op vijf hectare zetten we bomen. Nou ja: boompjes. Met een dichtheid van 120.000 boompjes per hectare staan er straks 600.000 boompjes. Vier hectare houden we aan als grasland voor de paarden, en de resterende vijf hectare verdelen we in tien perceeltjes van een halve hectare elk waarop we afhankelijk van het seizoen steeds iets anders verbouwen.

Dus met vier paarden heb je nog aardig wat te doen. Vijf hectare omploegen lijkt niet zoveel, maar als je met een span paarden gaat ploegen is twee hectare per dag al heel wat. Een kleine drie dagen ben je daar dus wel zoet mee. En dat is dan alleen nog maar het ploegen. Is het de moeite waard om met twee ploegen aan de slag te gaan om de klus zo in de helft van de tijd af te hebben?

Die vraag geeft een beetje de kern van de functie aan. Wat in theorie goed te doen is moet je uitproberen terwijl je zoekt naar manieren om het beter of sneller te doen. Een paard acht uur lang voor een ploeg zetten kan wel, maar misschien is na vier uur wisselen wel een beter idee. Of werkt het beter als je het ploegen verdeelt over een volle week?

Binnen het hele project zitten er heel erg veel details die om nader onderzoek vragen. De boompjes die er staan kun je bijhouden door zo nu en dan wat onkruid te wieden en goed op te letten dat ze goed aan de groei gaan. Ook allerlei gewassen die je teelt groeien vrijwel vanzelf. Aan een veld vol rode kool of uien heb je niet echt je handen vol. En toch kan er van alles beter, sneller en makkelijker. En data verzamelen is dan wel heel erg belangrijk.

Op het terrein staat een net huisje, en er staat een schuur waar nog een nieuw dak op moet. Voor de paarden komen er stallen, en ook moeten er nog wat hekken worden geplaatst. Daar gaan we eerdaags mee aan de slag.  Maar terwijl we dat doen zijn we op zoek naar de juiste mensen voor dit project.

Een leidinggevende, de man of vrouw die naast het aansturen van het hele project ook alle data die er is kan verzamelen. De voorkeur gaat uit naar iemand met een zeker passie voor het milieu in het algemeen. Enige ervaring met het werken met paarden is een pré.

Verder zoeken we een klein legertje vrijwilligers. En werknemers. Voor deze eerste locatie hebben we twee vaste medewerkers nodig vanaf het moment dat het experiment zich begint te bewijzen. Iedereen die als vrijwilliger werkt of heeft gewerkt op deze locatie komt in aanmerking voor ”een van deze twee vaste vacatures. De reden om iedereen als vrijwilliger te laten starten is omdat we zo totdat juist het punt waarop het experiment zichzelf heeft bewezen de kosten laag houden. Vrijwilligers werken in ruil voor kost en inwoning en een bescheiden vergoeding.

Hou je van groen, paarden, het milieu en werken in de buitenlucht? Dan is dit in ieder geval een heel erg leuke manier om een paar weken in Frankrijk door te brengen. En hoe oud je bent? Daar kijken we niet naar. Iedereen is welkom. Wel is belangrijk dat ook bij jou gezelligheid bovenaan staat.

We proberen om in november of december van start te gaan. Nu zijn we bezig om de papierwinkel te regelen en dat is in Frankrijk een project op zich. Maar als je nou denkt dat dit iets voor jou is let dan goed op deze website. Zodra we meer nieuws hebben publiceren we het hier.