Bulkvoordeelshop: de start

Het online zetten van een winkel waar van alles alleen maar in bulk wordt verkocht is zo geregeld. Maar waar kies je voor? Ga je alles centraal verzenden of ga je lokaal distribueren? Voor allebei is wel iets te zeggen. Verzenden is makkelijk, maar omdat je grote volumes en dus hoge gewichten moet verzenden lopen daar de kosten lelijk op. Lokale distributie heeft weer als nadeel dat je toch wel het nodige aan de interne organisatie moet doen.

We hebben gekozen voor lokale distributie. Vanaf een centraal magazijn rijden busjes naar lokale distributiepunten en daar kunnen klanten hun bestelling komen afhalen. Door te kiezen voor een fijnmazig netwerk van afhaalpunten is er altijd wel een afhaalpunt in de buurt. Kan iemand een order niet komen afhalen dan kan die tegen een kleine vergoeding worden gebracht.

Door Nederland op te delen in zes regio’s en per dag steeds een regio te bevoorraden is het transport naar de regio’s iets makkelijker te coördineren, en door de optimalisatie van de belading van elke auto per saldo per adres ook goedkoper. Daar komt bij dat als bijvoorbeeld één distributiepunt heel erg veel bestellingen heeft het ook iets makkelijker is om de routes van de auto’s onderling op elkaar af te stemmen zodat ze tegelijkertijd kunnen lossen.

Al met al begint het een erg leuk project te worden. We houden u, uiteraard, op de hoogte.